m
s

Ciuperci comestibile

Ciupercile conţin multă apă (în aceeaşi proporţie ca şi legumele), de aceea au un conţinut redus de calorii, potrivit pentru regimurile de slăbire. .În plus, ele conţin vitamina A sub formă de caroten, precum şi mari cantităţi din vitaminele B1 i B2. Lucru interesant, ciupercile conţin şi vitamina antiscoliotică D, care nu este întâlnită în plantele verzi. Celelalte vitamine apar în cantităţi neglijabile. Printre microelementele prezente în ciuperci domină potasiul, fosforul şi fierul, care se găsesc în principal în lamele şi în tulpini. Ciupercile sunt de asemenea o sursa de proteina (a căror componenţă le situează între cele animale şi cele vegetale), care – având în vedere faptul că ciupercile se digeră greu – se absorb doar în proporţie de 60%. Conţinutul de proteine din ciuperci este mai redus decât în lactate, carne şi ouă, dar – de exemplu – de patru ori mai înalt decât în morcovi. Numărul de calorii ciuperci nu este însă foarte mare.

Mâncărurile din ciuperci sunt considerate a fi greu digerabile, din cauza unuia din constituentele lor – chitina. Ciupercile trebuiesc combinate cu alimente uşor digerabile (cartofi, salate), pentru a nu suprasolicita stomacul. Trebuie evitată combinarea lor cu alimente greu digerabile, cum ar fi fasolea,telina,castraveti. Copii până la vârsta de trei ani şi persoanele alergice la ciuperci nu trebuie să consume ciuperci deloc. În medicina chineză şi în cea japoneză, ciupercile sunt folosite de secole pentru a combate cancerele, diabetul şi bolile sistemului circulator. Multe soiuri de ciuperci au un efect de întărire a sistemului imunitar al organismului uman, ceea ce le face o alegere excelentă în orice meniu. Și să nu uităm, numărul de calorii ciuperci nu este mare.