m
Image Alt

Bureți de mai

Bureții de Mai

Calocybe Gambosa

Calocybe Gambosa este o ciupercă comestibilă denumită în popor Buretele lui Sf. Gheorghe, burete de spin sau burete de mai. Este o ciupercă saprofită din regnul Calocybe, familia Lyophyllaceae. Este cel mai des întâlnit în zonele de pășune și pajiști de deal și munte. Se ascunde bine în tufișui, crescând în cearcăne și în semicercuri sau în șiruri lungi liniare.

 

Specia apare târziu (23 aprilie – Sf. Gheorghe), fiind mai des întâlnită în lunile mai – iunie și foarte rar în septembrie sau chiar octombrie. A fost catalogat pentru prima dată ca fiind burete comestibil de către Elias Magnus Fries în anul 1821, însă specia s-a bucurat de o popularitate ieșită din comun încă din vechime.

 

Este un burete de ordin cu o diversificare foarte veche (între 170 – 140 de milioane ani). Este un burete scurt, cilindric, cu o carne albă și un miros de făină sau de castravete (miros ce dispare după fierbere). Este foarte apreciat în bucătărie, fiind consumat alături de vinuri fine. Este de o textură aparte cărnoasă, având un gust delicios, o culoare frumoasă și un miros plăcut.

 

Este vândut în cantități foarte mari, în multe țări, fiind foarte ușor de preparat, consumându-se cel mai bine proaspăt. Poate fi preparat în diverse feluri, având o valoare nutritivă ridicată.

Categoria:

Data: