Crăițele
Amanita Caesarea
Amanita Caesarea
În jurul acestei ciuperci s-au format adevărate legende, Amanita Caesarea fiind considerată delicatesa Curții Romane, fiind un burete comestibil extrem de apreciat și considerat delicatesă la mese festive.
El poate fi găsit încă din cele mai vechi timpuri pe coastele Italiei, fiind de o vechime asemănătoare cu clasa Agaricus (170 – 140 milioane de ani). Fiind descris pentru prima dată de către micologul italian Giovanni Antonio Scopoli în anul 1772, acesta a intrat rapid în grațiile bucătarilor din toată lumea.
Poate fi găsit în păduri vechi de foioase, mai rar în cele de conifere, la adăpostul stejarilor și castanilor, iar în rare cazuri sub pini, dezvoltându-se doar în locuri calde, în soluri nisipoase și acre, din lunile iunie până în octombrie.
Sunt denumiți și crăițe sau bureți domnești, reprezentând o adevărată delicatesă. Carnea lor este albă, cu un gust dulceag, însă nu foarte pronunțat. Acești bureți, alături de toate ciupercile din genul Amanita sunt toxici în stare crudă. Pot provoca tulburări digestive, însă odată cu fierberea își pierd orice efect toxic. Conform legendelor, imperatorul Claudius ar fi fost otrăvit prin schimbul acestei delicatese cu ciuperca letală Amanita Phalloides în cadrul unei mese festive.
Buretele domnesc este cules destul de des, deși în unele țări se mai găsește destul de rar în grupuri mari sau în cantități însemnate. Aceste ciuperci sunt considerate ca făcând parte din categoria ciupercilor de calitate premium.
iunie 11, 2018