m
Image Alt

Flocoșei

Flocoșeii

Hydnum Repandum

Hydnum Repandum (cunoscut drept Flocoșel) este o ciupecă comestibilă din regnul Hydnum, familia Hydnaceae, a cărei specii coabitează cu ciupercile din familia Cantharellaceae, crescând împreună la umbra frunzișului, la baza arborilor din pădurile de foioase și conifere din România.

 

Flocoșelul sau buretele țepos, cum i se mai spune, crește în mase mari, în ciucuri foarte deși, îngrămădite unul în altul, la rădăcina fagilor și mai rar a stejarilor sau sub molizi. Sezonul de cules bureți țepoși poate începe uneori în iulie – august, fiind găsiți în desișul pădurilor chiar până în noiembrie târziu sau chiar decembrie.

 

Sunt niște bureți tari, casanți cu o textură fibroasă, însă extrem de ușor de preparat și foarte delicioși. Sunt extrem de calitativi, fiind foarte delicioși în tinerețe. Pentru a fi gătiți trebuie curățați cu atenție de aculei, aceștia inducând un gust amărui, neplăcut. Trebuie gătiți de obicei pentru un timp mai lung decât gălbiorii.

 

Este o ciupercă care nu este infestată aproape niciodată. Însă în bătrânețe carnea devine destul de amăruie, nemaiputând fi considerată comestibilă. Așadar, pentru un flocoșel de calitate, acest tip de ciuperci trebuie culese cât mai devreme.

Categoria:

Data: