m
Image Alt

Ghebe de vară

Ghebele de vară

Armillaria tabescens

Gheaba de vară este un burete din familia Physalacriaceae și din genul Armillaria, foarte gustos, cunoscut în popor sub denumirea de gheaba de vară sau gheaba fără inel. Crește în România, în zonele de foioase, dar și în parcuri sau grădini, de obicei în trunchiurile copacilor aflați în putrefacție, mai ales pe stejari și castani. Este un burete parazitar ce provoacă distrugerea frapantă a gazdei. Sunt comestibili și chiar gustoși, fiind pentru prima dată catalogați în clasa bureților comestibili în anul 1772, de către Giovanni Antonio Scopoli.

 

Specia se dezvoltă în zona de câmpie și deal, niciodată în zonele montane, din iulie până în noiembrie. Carnea acestor bureți este albicioasă, extrem de fermă în pălărie și foarte fibroasă în trunchi. Are un gust plăcut, amărui, iar ciupercile ingerate crud sau exemplarele bătrâne sunt toxice.

 

Tulpinile acestui tip de ciupercă nu se folosesc în gastronomie, fiind cunoscută doar valoarea pălăriei extrem de aromată și gustoasă. Nu se consumă în cantități mari, putând provoca toxiinfecții alimentare sau probleme digestive.

 

Se intersectează cu celebra specie Armillaria ostoyae (ciuperca de mere), găsită în SUA (Oregon) sub forma unei plantații de 900 de hectare, cu o greutate de 600 de tone – ciuperci uriașe, fiind cunoscute sub forma de cel mai mare organism de pe planetă.

Categoria:

Data: