m
Image Alt

Hribi Arămii

Hribii Arămii

Boletus Aerus

Această specie de hrib este astăzi mult mai rar întâlnită decât hribul cenușiu. Este denumit în popor și hribul pucios, hribul negru și crește doar în pădurile călduroase de foioase, în grupuri mici, compacte sau solitari. Se dezvoltă sub stejari, fagi sau carpeni. Sezonul de cules hribi arămii durează din mai – iunie până în octombrie.

 

Din anul 2007 buretele Boletus Aerus a devenit din ce în ce mai rar, în multe țări ajungând să fie o specie protejată. În anul 2008 hribul arămiu a fost denumit ciuperca anului. Astfel, este considerată o ciupercă de calitate superioară, destul de greu de procurat, foarte delicioasă și cu o textură aparte.

 

Este foarte bogat în vitamine și substanțe minerale precum: fosfor, potasiu, fier, calciu, fiind ușor de dezvoltat în solurile cu Ph – 5,8 – 6,5 – soluri acide. Este un burete cu carnea tare, compactă, cu un trup plin, bulbos, cu o textură fină și o culoare aparte a pălăriei. Din aceasta îi derivă și numele (aereus – de cupru, culoare arămie). În țări precum Franța și Italia este considerat o adevărată delicatesă, fiind valorificat la prețuri apreciabile.

 

În Moldova este înscris pe lista roșie, fiind protejat. Iar în unele țări recoltarea acestui tip de ciupercă este complet interzisă pentru a nu periclita specia.

Categoria:

Data: