m
Image Alt

Măceșe

Măceșele

Rosa canina

Măceșul (Rosa Canina) este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din lume. Este nativă în Europa, dar se găsește și în Nord-Vestul Africii și în Vestul Asiei. Este un arbust cu țepi, cu frunze căzătoare, iar fructele sunt de o culoare roșie sau portocalie, sub forma de elipsă.

 

Măceșele sunt foarte apreciate în medicina naturistă, fructele fiind un real aport de vitamine pentru organism: vitamina A, B1, C, K, P, E, fiind foarte bogat în vitamina C, mai ales (peste 2000mg din aceasta în 100g de fructe). Măceșele fac parte din familia Rosaceae, ordinul Rosales și sunt întâlnite în zone largi de răspândire. Pot fi găsite pe dealuri sau în zone montane inferioare, dar și la câmpie. Crește spontan, în jurul lizierelor sau pe marginea drumurilor sau chiar în tufe izolate în afara pădurii.

 

Este extrem de cunoscut pentru tratarea bolilor sistemului respirator (tusele și bronșita cronică), dar poate fi utilizat cu succes și în cazul intoxicațiilor și problemelor digestive. Poate fi utilizat ca ceai (tratează febra și viermii intestinali) sau poate fi consumat sub formă de fruct uscat sau semințe (ceaiul de semințe de măceș acționează împotriva problemelor rinichilor și vezicii urinare). Iar pulberea poate fi folosită cu succes în combaterea afecțiunilor hepatice.

Categoria:

Data: