m
Image Alt

Merișoare

Merișoarele

Vaccinium vitis-idaea

Merișorul este o plantă medicinală din familia Ericaceae. În popor este cunoscut sub forma denumirii de afin roșu, coacăz, cimișir, bujor, cununiță sau multe alte denumiri. În general, crește la altitudini mari, fiind rezistent la secete și condiții meteo nefavorabile. Crește în luminișuri și în pajiști alpine, fiind perfect adaptat solurilor acide.

 

Fructele sale, Vaccinium vitis idaea, pot fi culese timp de 4 luni în fiecare an, perioada ideală de recoltare fiind după Echinocțiul de toamnă. Merișoarele sunt cunoscute pe piața plantelor medicinale pentru efecte benefice asupra organismului, în principal pentru combaterea bolilor renale și infecțiilor urinare.

 

De la merișor pot fi consumate și frunzele și fructele, acestea putând fi conservate în diverse moduri. Frunzele se culeg cu tot cu ramurile arbustului, prin tăiere, iar după uscare se bat prin scuturare și se fierb sub formă de ceaiuri. Puteți consuma ceaiurile zilnic, într-o cană de 250 ml apă fierbinte cu 1 – ½ lingurițe de frunze, la care puteți adăuga și fructe uscate și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

 

Substanțele active conținute de merișoare sunt: arbutina, hidrochinona, taninul, flavonoizii. De asemenea, fructele sunt pline de vitamine, ele reprezentând un real aport de energie pentru organismul nostru.

Categoria:

Data: