m
Image Alt

Trâmbița Piticilor

Trâmbița Piticilor

Cantharellus Cornucopioides

Deși poartă și numele de Trâmbița Morților, cantharellus cornucopioides este o ciuperă comestibilă din regnul Cantharellales, familia Cantharelllaceae. Numele său este derivat din cuvântul latinesc cornucopia – corn al abundenței. Este extrem de răspândită în România și în zonele Bucovinei și Basarabiei, fiind ușor de găsit în pădurile de fagi, stejari sau chiar tei. Uneori pot fi găsite și în păduri mixte sau de conifere.

 

Cresc cu drag în solurile calcaroase sau argiloase și foarte umede și pot fi culese începând cu luna august și până în septembrie, însă sezonul cu adevărat important al apariției fiind din finalul lunii septembrie până toamna târziu, în noiembrie.

 

Descris ca ciupercă comestibilă în anul 1753, însă cunoscut încă din antichitate, trâmbița morților reprezintă una dintre cele mai hrănitoare specii de ciuperci comestibile. Potrivit studiilor, 100g de ciupercă trâmbița morților uscată conține 69,5g proteină, având o valoare calorică de peste 378 de calorii. Conține acizi grași și grăsimi 4,88g grăsime, având o aromă aparte, amintind de celebrele trufe. Pot fi pregătiți în diverse feluri și reprezintă un aport principal de Vitamina C pentru organismul uman.

 

Cruzi au un gust neplăcut, fiind vâscoși, însă după preparare devin o ciupercă extrem de gustoasă. Au un miros specific, lemnos, puternic, însă pot duce și cu slabe nuanțe de fructe (specialiștii conchid faptul că miros a prună). Trâmbița morților este una dintre cele mai delicioase ciuperci.

Categoria:

Data: