m
Image Alt

Zbârciogul Galben

Zbârciogul Galben

Morchella Esculenta

Zbârciogul galben este cea de-a doua specie Morchella comestibilă, catalogată în anul 1753, de către Carl von Linne. Este o specie de ciuperci din familia Morchellaceae, denumită în popor ciuculete, zbârciog galben sau pupi. Este găsită în țara noastră în zona Bucovinei de Nord, ca una dintre principalele specii de ciuculete. Sezonul de colectare se poate începe în martie, până la începutul lui iunie. Crește în special în pădurile de foioase, sub frasini, ulmi, plopi și salcâmi, adesea și prin lunci sau tufișuri, dar și la marginea drumurilor, sub vreascuri sau pe terenuri defrișate.

 

Este o ciupercă albinoasă, ceroasă, cu o carne cartelată, însă foarte fragilă cu gust foarte plăcut. Se vinde foarte bine uscată și în stare naturală. Nu poate fi mâncată crudă însă, fiind toxică. Are o calitate extremă și poate fi gătită în nenumărate feluri, dar nu prăjită și nu alături de alte ciuperci. Poate fi consumată alături de brânzeturi fine.

 

Dacă sunt consumate uscate și preparate după înmuiat, acest tip de ciuperci sunt mult mai intense în aromă și gust. Zbârciogul galben este prima specie de zbârciogi documentată ca ciupercă comestibilă.

Categoria:

Data: