m
Image Alt

Zbârciogul Țuguiat

Zbârciogul Țuguiat

Mochella Conica

Este unul dintre cele mai iconice tipuri de bureți comestibili, datorită formei de neconfundat. Este un buete comestibil din familia Morchellaceae, foarte delicat, crescând cu predominare în solurile calcaroase, în grupuri mici sau solitar, apărând foarte des în pădurile de conifere (lângă molizi și pini). Poate fi găsit de asemeni pe soluri vătămate, în zone de defrișări sau arsuri vechi. Sezonul de recoltare începe din aprilie și poate dura până la finele lui iunie.

 

Zbârciogul țuguiat este unul dintre cele 4 tipuri de ciuperci goale la interior, din spectrul zbârciogilor. Este un burete cu o pălărie multicamerală (cele unicamerale sunt otrăvitoare), cu un corp fructifer arătând ca o căciulă țuguiată, fiind gol în totalitate în interior. Carnea sa este ceroasă un pic cartelată, cu un gust savuros și un miros plăcut. Această ciupercă este distinctivă și datorită faptului că nu-și schimbă culoarea la reacții cu alte substanțe. Acesta este un tip de burete comestibil care nu se poate mânca crud. Este toxic, iar toxinele și hidrazina pot fi eliminate prin fierbere. Consumul în porții mari poate crea, de asemenea, reacții adverse.

 

Morchella conica este un burete de calitate gastronomică foarte bună, fiind gustos și putând fi gătit în diverse forme, mai puțin fiind recomandată prăjirea sa. Zbârciogul țuguiat este cel mai răspândit soi de burete vândut uscat. Cantități impresionate ajung în toată lumea din Canada și China.

Categoria:

Data: